Skip to content

Események

Az események olyan dolgok, melyek történnek[1] – mint a születések, robbanások, házasságkötések, autóbalesetek. Ami ezekben közös, hogy adott időben és adott helyen mennek végbe, és legtöbbször változással járnak. Az 1970-es évek elejétől számos, az eseményekkel foglalkozó elmélet látott napvilágot.

esemény [e-e] főnév -t, -ek, -e [ë, e]
1. Rendsz. nagyobb körre kiható és jelentősnek tartott történés; fontosabb, kiemelkedő eset. Jelentős, nagy, nem mindennapi, nevezetes esemény; örvendetes ® családi esemény; rendkívüli, történelmi esemény; az események menete, sodra; ® rohannak az események; eseményekben gazdag időszak; az eseményekből ítélve. Az események igazolták őket. Az események gyorsan peregtek. A Toldi megjelenése esemény volt.  Posztó Sámuel, hitestársával a vacsorázó asztal mellett taglalta a lefolyt nap kimagaslóbb eseményeit. (Tolnai LajosMinden figyelmével a bekövetkező események felé fordult. (Krúdy Gyula)
2. (bizalmas) Meglepő dolog. Erre már régóta számítottam, ez számomra nem esemény.
Szóösszetétel(ek): 1. eseménydús; eseménygazdag; eseménykrónika; eseménynaptár; eseménysorozat; eseményteli; 2. sportesemény; világesemény.