Természetfotó és Portréfotó

Modellfotózás: Portré

A portréfényképezéshez a legjobb objektív a 85-100mm-es teleobjektív. Ez a fókusztáv lehetővé teszi a 3 méterről való fotózást. De a 24-120 mm-es objektív is jó erre. Ha nincs tükörreflexes fényképezőgéped, akkor is próbálkozhatsz a saját gépeddel. Hátha kedvet kapsz. 🙂

Blendenyílás:
Az f/11 a legjobb blendenyílás, hiszen kiváló élességet és mélységet biztosít az arcnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenki
ezt használja. Sok fotós a saját blendenyílását használja portréfotózásnál.

Hátterek használata
Folytonos hátterek:
Sok fotós egyszerűbb színű hátterekkel dolgozik. Ilyen például a fehér vagy a fekete. Ezek folytonos hátterek. A 135x 11 méter hosszú papírtekercs csak 10.000 Ft-ba kerül, amit Te is beszerezhetsz bármelyik fotós boltban.

Szövethátterek:

Nem csak folytonos hátteretk léteznek, hanem szövethátterek is. Ezek már drágábbak (egy elfogadható szövetháttér 40.000 Ftba kerül). Először szürke vagy barna színt szerezz be mert ezekkel egyszerűbb dolgozni. Ezek az alapszinek.

A hátterekhez pedig szükséged lesz állványtartókra is!

Hátterek a szabadban:
Egy fontos szabály létezik: legyen minél egyszerűbb! Az f/11-es blendenyílást nyugodtan átállíthatod f/2,8-asra. Így a háttér homályos lesz, a figyelem pedig egyenesen a modellre terelődik.

Élességállítás:
Ezen elég sokáig gondolkodtak a fotósok mire rájöttek, hogy az élességet a szemre kell állítani. Így a szemek borotvaélesek lesznek.

Modell elhelyezése a képen
Van egy szabály, ami alapján a profik is dolgoznak. A szemeket a felső harmadoló vonalhoz (vagy a közeléhez) illesztik.

Forrás: drphotographs.wordpress.com

Next Post

Previous Post

Leave a Reply


7 + hét =

© 2019 GABÓ Fotó stúdió

Theme by Anders Norén